Zakończyła się realizacja międzynarodowego projektu “Innowacyjna technologia przetwórstwa rzepaku do żywienia drobiu”, finansowanego przez NCBiR w ramach Programu Inicjatywa CORENT.
W celu upowszechniania efektów pracy w projekcie opracowano i uruchomiono stronę internetową (www.prorapeseed.eu). ICHB PAN realizował zadanie “Określenie potencjału komercyjnego nowych produktów w warunkach wolnego rynku”, którego kierownikiem był prof. dr hab. Tomasz Twardowski.
W ramach działalności Instytutu wykonano następujące zadania:
– przygotowanie i uruchomienie elektronicznego forum do zbierania, wymiany i rozpowszechniania informacji,– przeanalizowanie warunków konkurencyjności nowego produktu w porównaniu do najpopularniejszych na rynku,– przeprowadzenie badań jakościowych wśród uczestników rynku w celu określenia gotowości nabywania innowacyjnego produktu wśród potencjalnych klientów,– badanie sytuacji prawnej dotyczącej wprowadzania nowych produktów na rynek UE w porównaniu z paszą/żywnością genetycznie modyfikowaną w świetle nowych ograniczeń prawnych dot. GMO i nowych technologii hodowlanych.
Broszura (pdf)
Więcej informacji dostępne na stronie projektu – http://prorapeseed.eu
Accessibility Tools