Publikacja ICHB PAN w renomowanym czasopiśmie

Prof. Tomasz Twardowski z Zakładu Biosyntezy Białka ICHB PAN opublikował wraz ze współpracownikami, w prestiżowym czasopiśmie z zakresu biotechnologii, ważną pracę dotyczącą perspektyw osiągnięcia globalnego bezpieczeństwa żywnościowego w obliczu ciągłego wzrostu populacji i zmian klimatycznych.

Tyczewska A, Woźniak E, Gracz J, Kuczyński J., Twardowski T. (2018) Towards Food Security: Current State and Future Prospects of Agrobiotechnology. Trends in Biotechnology, epub ahead of print, DOI https://doi.org/10.1016/j.tibtech.2018.07.008 (IF-5: 14,635)

Jednym z najistotniejszych problemów w osiągnięciu globalnego bezpieczeństwa żywnościowego jest ciągły wzrost liczby ludności na świecie; szacuje się, że w 2050 r. będzie nas już 9 mld (obecnie jest 7.7 mld). Niestety obecny poziom produkcji żywności nie wystarczy, aby zaspokoić potrzeby tak dużej populacji, stąd kwestia produkcji żywności w perspektywie szybkiego wzrostu populacji staje się teraz pilna, zwłaszcza w obliczu zmiany klimatu, który jest jednym z głównych czynników powodujących spadek wydajności rolnictwa. Ważne jest nie tylko stawienie czoła wyzwaniom związanym z zapewnieniem wystarczającej ilości żywności, ale także zarządzanie zasobami w sposób zrównoważony, zmniejszając jednocześnie negatywne oddziaływanie na środowisko. W pracy opisane są możliwe rozwiązania tych problemów, koncentrując się głównie na wykorzystaniu nowych technik inżynierii genetycznej w opracowywaniu ulepszonych odmian roślin i korzyści wynikających z wykorzystania genetycznie zmodyfikowanych organizmów (GMO). Opisane są również wyzwania związane z publicznym postrzeganiem, akceptacją społeczną i prawodawstwem odmian GM.

Skip to content